IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай може да е записал най-големия си спад от 2020 г. насам

Отслабващото световно търсене и покачването на лихвите се отразяват върху търговския баланс на азиатската страна

14:31 | 06.12.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Търговският баланс на Китай вероятно допълнително се е свил през ноември вследствие на отслабващото световно търсене и прекъсванията в производството в страната заради противоепидемичните мерки, показа проучване на Ройтерс.

Данните за ноември може да покажат спад на износа от 3,5% на годишна база, след като през ноември годишното понижение бе 0,3%, сочат медианните прогнози на 28 икономисти, анкетирани от медията. Ако очакванията се оправдаят, това ще е най-лошото представяне от май 2020 г.

Официалната статистика предстои да бъде публикувана в сряда (7 декември).

Слабите оценки на икономистите за износа предполагат, че охлаждането на световното търсене, засегнато от нарастващите лихвени проценти в големите икономики, ще допринесе за натиска върху централните банкери в Китай, докато спадът на имотния пазар в страната и борбата за овладяването на пандемията продължават да оказват неблагоприятно влияние върху икономиката.

Подиндексите за новите поръчки за износ както в частно проучване на бизнес активността, така и в официалната статистика отбелязваха спадове миналия месец, сочейки към продължително низходящо движение при износа.

Огнищата на новозаразени с коронавирус в производствените центрове, като Джънджоу и Гуанджоу, вероятно също са нарушили производството и са натежали на износа.

Заради високата база за сравнение година по-рано и слабото вътрешно търсене икономистите очакват през ноември вносът да е намалял с 6%. За сравнение – през октомври той се сви с 0,7% за година. Ако очакванията се оправдаят, това би било най-лошото представяне от май 2020 г.

Медианните прогнози за търговския баланс на Китай е той да се е свил до 78,1 млрд. щатски долара спрямо отчетените 85,15 млрд. долара през октомври.

Южнокорейският износ към Китай – водещ показател за вноса на Пекин – намаля с 2,5% през ноември спрямо година по-рано, записвайки шестия си пореден месец на спад, както и най-голямото понижение от май 2009 г.

Китайската икономика значително се забави през октомври, като анализаторите смятат, че това може да продължи и през ноември, след като огнищата на новозаразени предизвикаха нови блокади в различни части на страната.

„Икономиката може почти да не нарасне през ноември, което ще допринесе за убедеността относно нашата консесусна прогноза за годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,4% през четвъртото тримесечие“, пишат анализатори на Nomura в своя бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още